KUNSTWERK 90

 

Leerdamse Kindertekeningen

Onder leiding van

Bernard Heesen

 

Het kunstwerk

Eind vorige eeuw werd een ‘millenniumklok’ in hartje Leerdam geplaatst. Met deze klok verdwenen ook kleine glasobjecten in de grond. Deze objecten zijn gemaakt naar tekeningen van de Leerdamse jeugd. Na enige jaren werd (helaas) deze klok opgegraven en verwijderd. Gelukkig heeft het glas nu een nieuwe plek in het stadspark.

 

Bernard Heesen (Leerdam 1958)

Heesen werd oorspronkelijk opgeleid als architect en werkt nu sinds 1984 als autodidact met glas. Binnen de wereld van de glaskunst wordt hij wel beschouwd als een anarchist. Hij onderzoekt de eigenschappen van hat vloeibare glas door de grenzen op te zoeken van wat technisch mogelijk is. De eerste jaren werkte Heesen bij het glasblazen niet met een voorbedacht ontwerp, maar liet hij zich leiden door het grillige karakter van het spul. Alledaagse voorwerpen zoals bekers, schalen, glazen spelen een belangrijke rol in zijn werk. De laatste jaren haalt hij zijn inspiratie uit gravures uit 19e- eeuwse encyclopedieën.

Heesens werk is tentoongesteld in onder meer het museum Boijmans van Beuningen, R  ijksmuseum Twenthe, Frans Hals Museum, museum Jan, en het Nationaal Glasmuseum.

In samenwerking met de dichter Arjen Duinker bracht hij de eerste 4 delen uit van de encyclopaedie: De wereld van de glasblazer, van aandacht tot zwelgen.