KUNSTWERK 1

 

Museum De Vier Kubussen 

2012

 

Glazen kubussen

De vier glazen kubussen hier zijn ontleend aan het ontwerp van Marijke de Goeij van het kunstwerk op het Dr Reilinghplein. Zij hebben op diverse plaatsen gestaan in Leerdam en staan nu sinds 2012 hier achter de kerk (Achter de Kerk). De kubussen werden regelmatig “gevuld” met producten uit de Glasblazerij zoals vazen, schalen, bekers. Maar soms,  als de actualiteit daartoe aanleiding geeft, werden er ook wel andere kunstwerken tentoongesteld.

 

Vanaf 2022

Vanaf 2022 heeft een aantal kunstliefhebbers het initiatief genomen de glazen kubussen te promoveren tot kindermuseum “Museum De Vier Kubussen”. Het museum is een samenwerking van de werkgroep KIOR (Kunst In de Openbare Ruimte), stichting De Kunstplaats Vijfheerenlanden, stichting Bindkracht en de gemeente Vijfheerenlanden.

Iedere 3 tot 4 maanden wordt hier een tentoonstelling samengesteld door wisselende basisscholen in Gemeente Vijfheerenlanden.

 

2023

Fantasiedieren

Tom van Campenhout, eigenaar van De Kunstplaats Vijfheerenlanden bedacht in 2023 samen met de VVV “Tussen Lek & Linge” een tekenwedstrijd voor basisschoolleerlingen, waarbij de vier winnende tekeningen van fantasiedieren tot glaskunst omgetoverd zouden worden.

Hoewel glasblazen iets typisch Leerdams is, mochten alle leerlingen van de basisscholen in de gehele gemeente Vijfheerenlanden meedoen.

 

Van tekening tot glaskunst

In totaal werden er zo’n 200 kindertekeningen verzameld. Vier daarvan zijn gekozen door een jury bestaande uit Werner van den Belt (artistiek leider van Stedelijk Museum Vianen), Tom van Campenhout en Anne-Sterre van der Zalm (Tussen Lek & Linge). Hierop werd kunstenaar Josja Schepman uit Leerdam gevraagd om van de vier kindertekeningen een ‘fantasiedier’ in glas te maken. In aanwezigheid van de winnaars werden de tekeningen omgetoverd tot unieke kunstwerken, waarvan zij na de expositie zelf eigenaar zijn!