KUNSTWERK 6

 

De Glasblazer

Peter Erftemeijer

2002

 

De Glasblazer

Een glasblazer met zijn helper. In brons gegoten. Het beeld is figuratief in een expressieve vorm. Het toont bij uitstek het zware beroep van de glasblazer: de kracht, de dynamiek en de stilte. 

De jury indertijd: “Dat hij zich heeft ingeleefd in het zware beroep van de glasblazer blijkt uit de kracht, de dynamiek en het zwijgende samenspel dat zijn model uitstraalt”.

Het initiatief om het beeld te laten maken, komt van de Rotary Club Leerdam. Het beeld kwam tot stand mede dankzij subsidie van provincie en gemeente en werd gesponsord door de Glasfabriek, Leerdamse Ondernemers Vereniging, Rabobank Leerdam, Van den Berg Makelaardij, Bedrijven Kring Leerdam, het Glasvorm Centrum, ABN Amro, Stichting Glas & Kristal en het Glascentrum Leerdam.

 

Peter Erftemeijer (1956 – Hoorn)

Peter Erftemeijer studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag en aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1979 behaalde hij de tweede prijs voor beeldhouwkunst bij de Prix de Rome. Zijn beelden zijn figuratief en geven op schetsmatige wijze zijn onderwerp weer, vaak de mens in zijn dagelijks handelen. Dit beeld van hem stamt uit 2002