KUNSTWERK 30

 

De Muizen

Jeanette Ephraim

2000

 

De Muizen

Het is een vijfdelig beeld in boomgaard/park en bestaat uit twee muizen, staand en  drie eivormige keien. Opdrachtgever is Centraal Woningbeheer Leerdam, 2000.

 

Jeannette Ephraim (1960)

Ephraim is in 1985 afgestudeerd aan de Willem de Koning academie Rotterdam. Zij maakt ruimtelijk werk dat in veel gevallen ook buiten kan staan. Zij heeft grote opdrachten uitgevoerd in de buitenruimte voor scholen, bedrijven en gemeenten, maar zij maakt ook tekeningen en kleiner werk.

De organische wereld is een bron van inspiratie en zij maakt graag gebruik van een natuurlijke vormentaal – twee muizen, staande en drie eivormige keien. Enige relativering in de voorstelling uit zich soms in een humoristische tint.

Zij werkt veel met kunststof; met polyester heeft zij een eigen techniek ontwikkeld.

 

Recente communicatie

Hoe bewoners zich nog steeds betrokken voelen bij kunstwerken in hun buurt, bewijst onderstaand recent mailverkeer:

Hoi Jeanette,

Zomaar een berichtje uit Leerdam. Wij wonen al jaren aan de Copierlaan in Leerdam. Destijds heb je in de Boomgaard een Kunstwerk bestaande uit twee muizen en drie eivormige keien gemaakt. De boomgaard in de Copierlaan heet in de volksmond nu ook het Muizenveld.  Onze kinderen en nu kleinkinderen, eigenlijk de hele jeugd maakt nog dagelijks met veel plezier gebruik van deze items.  Klimmen, klauteren of een handje geven. Het Kunstwerk is dus volop in trek en vaak de trekpleister van veel fotowerk. Bij navraag in de gemeente Vijfheerenlanden (Leerdam is een andere gemeente geworden) kreeg ik onlangs de naam van de maker. De vroegere wethouder van Leerdam gaf tevens aan dat er binnenkort bordjes met de namen van de Kunstenaars geplaatst worden.  Als tevreden bewoner wilde ik dit aan je doorgeven. Bedankt voor je kunstwerk.

Hallo!

Sorry voor mijn trage reactie, ik was een paar dagen in Frankrijk.

Maar dank je wel voor je ontzettend leuke reactie! Echt heel leuk om te horen, want vaak weet je als kunstenaar niet goed hoe je werk nou echt beleefd wordt.

Maar heel fijn dat het beeld zo goed werkt. Ik heb het destijds met dit doel gemaakt. Als een soort knipoog wanneer je de hoek om komt en je eigen straat in rijdt. Een herkenning voor thuiskomen en een herinnering voor kinderen.

Ik herinner mij zelf als kind een beeld bij ons in de buurt waar wij altijd op speelden. Daar was het helemaal niet voor bedoeld, maar ik weet nog precies hoe het in elkaar zat.

Bedankt voor de leuke foto's. En een hele eer, de naam het muizenveld. Leuk hoor!

Jeanette