KUNSTWERK 10

 

De Balkenboer

Jos van Dormolen

1989

 

De Balkenboer

De Balkenboer is een bronzen beeld op twee balken. Het beeld is geplaatst als herinnering aan de arbeiders van de houthandel die hier ooit was gevestigd: “Houtzagerij- en houthandel Varsseveld” .  De fabriek ging in de jaren ’80 van de vorige eeuw failliet en het terrein van de fabriek is nadien ontwikkeld tot een woongebied.

De balkenboer selecteert hier met een pikhaak op een buitengewoon behendige wijze de goede boomstammen uit de voorraad stammen die in de balkengaten dreven. Deze lagen daar om uit te logen waarmee straks de duurzaamheid van het bewerkte hout (kozijnen e.d.) aanmerkelijk verbeterde.

 

Jos van Dormolen

Van Dormolen (*Rotterdam 1926-† 2011) kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij is een veelzijdig kunstenaar, een monumentaal kunstenaar. Hij is niet alleen glazenier en glasschilder, maar ook beeldhouwer, wandschilder en keramist. Een van zijn eerste opdrachten is een muurreliëf in keramiek voor een school te Gorinchem. Later legt hij zich ook toe op beeldhouwkunst. Zijn bronzen beelden zijn bijvoorbeeld ook  te zien in o.a. Asperen en Heukelum.