KUNSTWERK 45

 

Mozaïek

A.D.Copier

1928

 

Het Mozaïek

Het mozaïek is aangebracht op een woning/kantoor van de Glasfabriek en wordt ook wel het glashuisje genoemd. Het mozaïek is aangebracht in de voorgevel van het pand. De voorstelling is een man die een last draagt, uitgevoerd in tegeltjes van diverse kleuren. Het vermeldt het jaartal 1928 en de tekst:

“Ieder draagt zijn steentje bij”.

Copier heeft het aangebracht ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de (tafel)glasfabriek. De tegeltjes zijn van het zogenaamde  graniver (persglas) in een uitstraling van steen.

Graniver, ook wel ‘glasgraniet’ en ‘steenglas’ genoemd, is een geperste glassoort. Het materiaal is in 1921 door de Glasfabriek Leerdam als nieuw product op de markt gebracht. Graniver werd gemaakt door gemalen glas (meestal flessenglas) en zand te verhitten tot een temperatuur waarbij het glas smelt, maar het zand niet.

 

Andries Copier (1901 - 1991)

Copier is geen “aangezochte” ontwerper, maar een “eigen” ontwerper van de glasfabriek. Hij bleef daar maar liefst 60 jaar aan verbonden.

Hij ontwierp vele serviezen. Veelal liet hij zich inspireren  door vormen in de natuur. Bijvoorbeeld het smeerwortel servies uit 1923 met een karaf die de omgekeerde vorm had van het glas. Ook het bekende servies peer  uit 1927.

Daarnaast ontwierp hij veel zogenaamde unica ’s:  een gezamenlijk met een glasblazer, tijdens het blazen, vormgegeven kunstwerk. Dat was pure ambachtskunst.

Hij ontwierp het beroemde Gildeglas 1930. Een ornament hiervan hangt aan de Westwal.

 

Naast dit mozaïek bracht hij ook een mozaïek aan boven de entree van de voormalige watertoren.