KUNSTWERK 41

 

Tempel /Prieel

Hans van der Pennen

1990

 

Het kunstwerk

De Tempel is één van de kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de culturele manifestatie Leerdam, 225 jaar Glasstad (1990). Het was één van de “Elf Elementen” en was één van de belangrijkste onderdelen van de manifestatie.

 

Hans van der Pennen (1953)

Van der Pennen werkt voornamelijk in klei en beton. Vooral klei is materiaal om zeer direct mee te werken. Hij boetseert zijn vorm en giet die af in beton. Bij zijn beelden zie je dat er fysiek veel gebeurt. Het lijkt erop of het zoeken naar grenzen, - wat kan ik fysiek aan - , daarbij een rol speelt. De beelden in zijn hoofd komen als organische vormen naar buiten. Hoewel het natuurlijke vormen lijken, neemt hij de natuur niet als uitgangspunt. Het is precies het tegenovergestelde. Zijn beelden zijn echte stadsbeelden.

De locatie die hij kiest, zoals een geasfalteerd parkeerterrein langs de Linge, weerspiegelen dit al. Juist deze plekken hebben voor hem een extra waarde omdat het beeld daar opvalt en iets aan de omgeving toevoegt. De prieelvorm die hij heeft gekozen, is van behoorlijke afmetingen. Schaal, maat en verhouding ziet Van der Pennen in de ontwerpfase al direct voor zich. Het beeld staat al en zoals hij zelf zegt: “je kunt er al omheen lopen, het zelfs aanraken”. De paradox is dat het beeld in zijn hoofd al voltooid is, maar dat de eigenlijke fysieke strijd nog moet beginnen.