KUNSTWERK 101

 

De Glazen Huttersklok

Replica van de oude Huttersklok

Marek Bartko

2023

 

De Glazen Huttersklok

Vroeger, zo’n 150 jaar geleden, toen van brons, was mijn thuis de glasfabriek, Ik hing daar mooi te zijn.

Maar ik hing daar samen in het torentje met het uurwerk, naar mij werd geluisterd, ik was op gezette tijden luidruchtig, daar zorgde het uurwerk wel voor, wij konden het samen goed vinden. Wij hadden samen een taak , voor de arbeider. Wij zorgden  voor aanvang werk en einde, een zeker ritme in den arbeid.

Jaren heb ik mijn werk gedaan, de moderne tijd zei: er moet een sirene komen; wij samen – uurwerk en klok – gingen met pensioen!

Door diverse zaken op de Glasfabriek zoals gezegd niet meer functioneel meer, ik had een soort zwervend bestaan. Ook ben ik op reis geweest, na de brand op de Hut in 1956 lang in opslag geweest, zelfs ben ik te gast geweest bij bezoekerscentrum NV Vereenigde Glasfabrieken te Schiedam.

Gelukkig kwam ik weer terug, waar ik thuishoorde, Leerdam. Men paste wel goed op mij bij de glasfabriek en daarom doe ik weer waar ik voor gemaakt ben, als een echo uit het verleden. Wil je mij horen en zien in Leerdam, ga dan naar het stadspark bij de Glasblazerij, aan de Zuidwal.

 

Replica de glazen Huttersklok

Nu hang ik, in de Lutherse kerk, zoals eerder gelezen heb ik daar een historische binding mee. De glasindustrie in Leerdam is in het verleden gesticht door Duitse rondtrekkende glasblazers. Deze families beleden het Lutherse geloof, zij hadden geen eigen kerk in de begintijd, dus zij deden elke dag hun geloofsplicht in de Hut. Hun wens was een ruimte, waar zij hun geloof konden belijden. En mede door de families is de Lutherse kerk gebouwd waar hij nu nog staat, niet vreemd dat ik als replica hier sta.

De klok van glas is gemaakt in Novy-Bor {CZ} door de glasblazer Marek Bartko, een geweldige prestatie geboren uit vakmanschap en meesterschap.

Met dank aan de Stichting Strand-Links, zij ondersteunen kunst en cultuur, in het bijzonder jonge kunstenaars. Een grote speler is de glasfabriek te Leerdam die de klok weer zichtbaar maakte, te zien in het Stadspark.

 

De Gemeente Vijfheerenlanden, die een grote speler was in de verwezenlijking van het totale gebeuren. En zoon van glasmaker, Teus Nijssen, de gangmaker in het geheel, laat ik iedereen danken die dit is verkregen, de weg was soms hobbelig, maar het uiteindelijke doel is te bewonderen.