KUNSTWERK 17

 

De Drie Beren

 

Het is een sculptuur dat ontstaan is op een plaats waar gloeiende sintels uit de verbrandingsoven van de gasfabriek werden gestort en daar min of meer spontaan samensmolten. De sculptuur roept het beeld op van drie opspringende beren en was aanleiding voor het ontstaan van tal van volksverhalen.

 

Anekdote

In één van deze verhalen wordt het genoemd als een gedenkteken, opgericht voor drie Tsjechische glasblazers die in de winter naar Leerdam trokken, op zoek naar werk. Op hun weg over de dijk van Schoonrewoerd naar Leerdam meende een boer in hen drie beren te herkennen. Hij charterde zijn zeven broers en samen zetten zij de achtervolging in. Vlak voor Leerdam waren de beren (eigenlijk de Tsjechen dus) binnen schootsafstand en de broers schoten de beren neer.

 

De arme Tsjechen kregen van de Leerdammers een gedenkteken wat een plek kreeg op de plaats waar alle Schoonrewoerders  Leerdam binnenkomen. De broers werden veroordeeld tot het levenslang gaten schieten in de kaas van de Schoonrewoerdse kaasmakerij. Daarom heet de kaas nog steeds Leerdammer.