KUNSTWERK 21

 

Kubussen op het Reilinghplein

Marijke de Goey

1992

 

De kubussen

Op het Reilinghplein staan 49 kubussen. Zij vormen samen met het carillon een beeldend kunstwerk. Het kunstwerk is in 1992 ontworpen door kunstenaar Marijke de Goey, drie jaar na de bouw van het Stadskantoor.

In iedere glazen kubus bevindt zich een blauw neongeheim. Deze “sterrenoogjes” zijn afgeleid van een simpel vierkant en omgetoverd tot een driedimensionaal beeld. Het is een uitbeelding van het sprookje” De kleine Prins”.  Deze prins reist van planeet naar planeet het licht achterna.

De schrijver van dit sprookje is Antoine de St. Exupéry, die in de 2e wereldoorlog als piloot, tijdens een missie voor de geallieerden, neerstortte in de Middellandse Zee (60 Jaar later werd het wrak van zijn vliegtuigje, herkenbaar aan de kentekens opgemerkt door een visser en opgevist ter hoogte van Marseille).

Men kan het kunstwerk op meerdere manieren uitleggen. Denk aan danseressen die een ballet opvoeren. Of vertaal het getal 49 in de symboliek van 7x7, hetgeen volmaaktheid en vergevingsgezindheid betekent. Of kijk naar 49 burgers in de rij met ieder zijn eigen verhaal.

Het plein met haar 49 kubussen en blauwe neongeheimen is in het donker als een sterrenhemel en kan aanleiding zijn voor mooie gedachten in donkere tijden van het jaar.

 

Marijke de Goey

De Goey volgde van 1974 tot 1979 een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zij is op meerdere terreinen van de beeldende kunst werkzaam: als beeldhouwer, omgevingskunstenaar, sieraadontwerper en edelsmid .

De Goey ontwierp onder meer de bekleding van treinstellen voor de Nederlandse Spoorwegen, bruggen en pleinen. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving zij in 1982 de Françoise van den Bosch Prijs voor haar oeuvre.

 

“Marijkeblauw” 

In haar monumentale werk gebruikt De Goey vaak een kleur die ze aanduidt als de 'Marijkeblauwe kleur'. In het RAL-kleursysteem is dit nummer 5015, een hemelsblauwe kleur die volgens De Goey in alle jaargetijden goed afsteekt tegen de blauwe lucht. Ook het carillon op dit plein is van haar hand. In Marijkeblauw!