KUNSTWERK 32

 

Meisje en Jongen

Marcus Ravenswaay

1914 / 1980

 

Het beeld

Het is een beeld van een jongen met een portable radio en een zakje friet en een meisje met een hoedje en een mandje fruit.

Het meisje stamt uit 1914, ten tijde van de bouw van de Veltmeijerschool. De jongen uit 1978 ten tijde van de renovatie van de school. Het beeld was aangebracht op de kopgevel van de  woningen aan de Schoolstraat. De woningen zijn in 2010 gesloopt.

 

Marcus Ravenswaay (1925 – 2003)

Marcus Ravenswaaij was de oudste zoon van de schilder Huibert Antonie Ravenswaaij (1891-1972). Hij volgde kort na de Tweede Wereldoorlog de opleiding tot beeldhouwer aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Al heel spoedig kreeg hij de opdracht een verzetsmonument te ontwerpen voor de Westelijke Biesbosch en het land van Heusden en Altena. Van het stadsbestuur van zijn geboortestad Gorinchem kreeg hij de honoraire titel stadsbeeldhouwer. In deze stad staan meerdere grote werken van hem in het openbaar.

Er staan diverse beeldhouwwerken van hem in Leerdam. En ook van zijn vrouw, Marijke Deege, staan diverse beeldhouwwerken in Leerdam.