KUNSTWERK 31

 

Staalplastiek

Evert van Lopik

1992

 

Staalplastiek

Deze staalplastiek, zonder titel, is in 1992 gemaakt in opdracht van de woningbouwcorporatie CWL ter gelegenheid van de oplevering van de wijk. Het is een abstract werk, direct geïnspireerd op de abstract geometrisch stijl waarin sinds de jaren

‘70 een aantal toonaangevende kunstenaars werkten. Het Symposion Gorcum uit 1974, met kunstenaars als Ad Dekkers en Peter Struijcken speelde hierbij een toonaangevende rol.

Deze stijl, gekenmerkt door gebruik van de geometrische grondvormen, het vierkant, de driehoek, de cirkel, vindt op haar beurt zijn oorsprong in het constructivisme van begin 20ste eeuw.

In dit werk van Van Lopik staan de cirkels en de daarvan afgeleide boogvormen centraal. Het is een geraffineerd spel met boogvormen en (halve) cirkels op een cirkelvormige ondergrond. Oorspronkelijk was die cirkelvormige ondergrond in een mooi bijpassend klinkerpatroon bestraat. Door de verhoudingen, de plaatsing en de kleur ontstaat er spanning tussen de vormen en is het van alle kanten wisselend en interessant om naar te kijken. Het beeld is echter niet ontworpen om alleen naar te kijken, het is ook bedoeld als speelobject voor kinderen!

 

Evert van Lopik (1946)

In het monumentale werk van Van Lopik vormt de geometrische abstractie vaak het uitgangspunt. In het overige werk, kleinere plastieken, schilderijen en tekeningen, is er vaak juist een figuratieve aanleiding. Abstrahering blijft dan een grote rol spelen en soms balanceert het werk op de rand van het herkenbare. Vanaf de ‘90 ontstaat er zo ook een grote serie schilderijen en beelden (reliëfs) van koeien, geïnspireerd op zijn nabije omgeving.

In beide gevallen blijft verandering, modulering en de spanning tussen vormen een centrale rol spelen.

 

http://www.evertvanlopik.nl