KUNSTWERK 95

 

De Mieren

Debbie Eerens

2023

 

Het kunstwerk

Een Levend Kunstwerk van Debby Eerens is geplaatst op een speciaal voor dit project aangekochte sierlijke volwassen notenboom. Vanaf een veilige hoogte van ongeveer 2 meter wordt de stam van de boom overwoekerd door een leger van transparant rode glazen mieren. Zo ontstaat een (letterlijk) in het licht schitterend rode waas om de stam. Deze schittering wordt versterkt door de lenswerking van de bolvormige segmentjes waaruit de rode mier is opgebouwd. Wanneer het donker is wordt ‘Een Levend Kunstwerk’ zachtjes aangelicht.

Met het verloop van de tijd en het groeien van de boom zal er steeds meer ruimte ontstaan. Debby Eerens gaat deze ruimte jaarlijks op- en aanvullen opdat de “rode waas” blijft groeien.

 

De kunstenaar

Debby Eerens (1977) is geboren en getogen in Leerdam. Het grootste deel van haar leven woonde zij ‘Achter de Pijp’, de arbeiderswijk van de Leerdamse glasfabriek. Bijna vanzelfsprekend werkte zij daar ook, echter niet als glasblazer, maar tussen de loeiende, bloedhete ovens als schoonmaker. Welnu, circa 25 jaar geleden werd zij door Bernard Heesen, de lokale glaskunstenaar, gevraagd om zijn glasblazerij onder handen te nemen. Onder de indruk vroeg hij haar of ze niet beter kon glasblazen? Zonder enige kennis van glas te hebben zei ze volmondig ja. Sindsdien is zij de stille kracht achter het succes van glasblazerij de Oude Horn; je kunt met recht stellen dat zij de stijl en de traditie van het glasblazen op de Oude Horn sindsdien mede heeft vormgeven. Ze bleek niet alleen een tovenaar met de schaar, in het knippen van het hete glas om zo de kenmerkende ornamentiek in de Oude Horn te creëren, maar ook een inspirerend voorbeeld voor een nieuwe generatie (vrouwelijke) glasblazers.