KUNSTWERK 3

 

Zondagmiddag

Jantien Jongsma

2019

 

Zondagmiddag

Jantien Jongsma zelf: “Voor de uitnodiging tot het maken van een schets voor een muurschildering toog ik op een zondagmiddag naar Leerdam. Ik was aangenaam verrast door de sfeer in het centrum en vond de locatie van de muur erg mooi.

Ik wandelde door de straten en langs de Linge en nam alles zo goed mogelijk in me op. Ik maak eigenlijk nooit foto’s voor mijn werk en het enige beeld wat ik had van die middag was een foto van de muur en de beelden in m’n hoofd. Ik heb geprobeerd een geabstraheerde versie te maken van mijn herinnering en heb daarbij vormen en kleuren gezocht. Kleuren die passen bij de stad, de wal en het water. Over deze min of meer abstracte vormen heb ik, met een redelijk klare lijn, een figuratie aangebracht die een zacht en warm verhaal vertelt van deze ontmoeting tussen mij en Leerdam”.

 

Jantien Jongsma

Jongsma (1965) studeerde af aan de Rietveld academie en woont en werkt in de Amsterdamse Slotervaart buurt, die zij regelmatig als inspiratie in haar tekeningen, schilderijen en collages gebruikt. Van dagelijkse stadstaferelen tot natuurgezichten.

Jantien: “Ik woon en werk in Amsterdam en haal mijn ideeën uit mijn omgeving en mijn leven. Vaak werk ik op en met papier. Ik woon sinds een paar jaar in Slotervaart en ben erg positief getroffen door deze fijne ruime wijk waar architectuur en natuur elkaar treffen. Dit zie je terug in mijn werk van de laatste jaren”.