KUNSTWERK 42

 

Betonbeelden – De Glasblazer

Diet Wiegman

1990

 

Betonbeelden

In 1996 is een project georganiseerd “Westbeelden”. De beelden van beton waren geïnspireerd op gesprekken, gegevens en voorwerpen die de bewoners uit de wijk hebben aangedragen. De beelden kwamen als een soort speel- en markeringspunten op acht verschillende locaties in de wijk. Alles onder leiding van kunstenaar Diet Wiegman.

De vormen werden uitgegraven in de grond, volgestort met beton en na 3 weken uitharden opgericht. De beelden zijn samen met de bewoners van de wijk gerealiseerd.

Inmiddels zijn er, in overleg met Diet Wiegman, zes weer verwijderd. Die stonden bij reconstructiewerkzaamheden in de weg of waren dermate verweerd dat opknappen te veel geld kostte. De twee mooiste beelden zijn gehandhaafd: Zuster Croon en De Glasblazer.

Er werden acht beelden gerealiseerd.

  1. Lingestraat - verwijderd
  2. Patrimoniumstraat - verwijderd
  3. Castorflat - verwijderd
  4. Populierstraat - verwijderd
  5. Owensstraat/Tiendweg - verwijderd
  6. Provinciale weg/Tiendweg – De Glasblazer
  7. Lingezoom/Lingedijk – Zuster Croon
  8. Q de Palmelaan/Europaplein – verwijderd

 

De Glasblazer verwijst uiteraard naar de glasindustrie in Leerdam. Naar een tijd dat er nog vooral met de mond geblazen werd.

 

Diet Wiegman (1944)

Zijn relativerende levensvisie is vaak terug te vinden in zijn werk dat hierdoor eigenzinnig en soms tegendraads genoemd kan worden. Zijn realistische keramiek, spiegel- en schaduwobjecten vormen slechts het topje van de ijsberg binnen zijn wereld van illusie en werkelijkheid. Hij speelt serieus met schijn en werkelijkheid, met opbouw en afbraak, met plat en ruimtelijk, met papier, foto's en allerlei (afval) materialen als glas, spiegels, karton, klei en hout; hij speelt met kunst en kitsch, met waarheid en leugen, met vorm en tegenvorm, met grensoverschrijdingen en grenzen. Wiegman realiseerde vele beelden in de openbare ruimte en zijn kunstwerken bevinden zich in musea en particuliere collecties in binnen- en buitenland.