KUNSTWERK 46

 

Glazen Toren

Willem Heesen

1976 / 2015

 

De Glazen Toren

De Glazen Toren is ontworpen door Willem Heesen en stond van 1976 tot 1997 bij de entree van het van Gogh museum in Amsterdam. Tijdens de verbouwing van het museum werd de toren ontmanteld. De restanten werden opgeslagen in de kelder  van de Rijksgebouwen dienst. In 2010 heeft deze dienst het kunstwerk overgedragen aan het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Het Glasmuseum heeft de toren overgedragen aan de Gemeente. Door allerlei acties was het mogelijk de restauratie van het beeld te financieren. Het voornemen om een kwart op te laten brengen door het lokale bedrijfsleven, een kwart door een sponsoractie onder de bewoners, een kwart door fondsen en een kwart door de gemeente is gelukt en vanaf 2015 kreeg de Toren, bij de viering van  250 Leerdam Glas een mooie plaats in het dijkpark van de glasroute.

De vijf meter hoge glazen toren met afmetingen van 81 cm x 81 cm, bestaat uit 1032 kubussen van 11,3 x 11,3 cm. Het kunstwerk is geplaatst op een sokkel van ruim 2,5 meter. De totale hoogte van de toren is dan 7,5 meter.

 

Willem Heesen  (1925 - 2007)

Heesen werkte ooit als ontwerper bij de Glasfabriek en begon voor zichzelf in zijn eigen glasblazerij “De Oude Horn” in het oude stoomgemaal van Acquoy. Zoon Bernard produceert er nog steeds. Bernard Heesen heeft geholpen bij de restauratie van de Glazen Toren.