KUNSTWERK 49

 

“WACHTERS”

  1. Ik waak 2. Bestrijd mij 3. Overwin

Gerard Akerboom

2017

 

De kunstwerken

De beelden staan symbool voor de drie fasen die de mens doormaakt om tot werkelijke verandering te komen. Bij ieder beeld is een tekst aangebracht op de sokkel om dat aan te geven.

Wachter 1: Ik waak ( ik bescherm je identiteit)

Wachter 2: Bestrijd mij ( ga het gevecht met je zelf aan om te veranderen)

Wachter 3: Overwin, omarm het nieuwe ( na het gevecht kun je je nieuwe ik zijn).

Gemaakt van  Belgisch hardsteen. Hoogte 45x30x20 elk

 

Gerard Akerboom (Amsterdam 1950)

Akerboom groeide In de jaren 50 en 60 op in de Pijp, Amsterdam. Schuin tegenover het Rijksmuseum, iets verder weg lag het Stedelijk Museum. Al heel vroeg, vanaf een jaar of 9, ging hij daar naartoe. De dichtbije kunstwerelden waren er als vanzelfsprekend. Hij was gefascineerd door de ontdekking van wat je allemaal met inkt en verf kunt doen. Voortdurend was hij toen en later bezig met tekenen, schetsen, schilderen. Op zoek naar wat wezenlijk was. Naarmate hij ouder werd is het belang om met beelden en verbeelden bezig te houden steeds sterker gaan spelen. Elementen van zijn teken-, schilder-, grafisch werk en beeldhouwen ontstonden in die vroege jaren. Meestal kiest hij in zijn werk voor verbeelding van de mens, zijn denkbeelden, zijn relaties en emoties. Daarnaast neemt landschap een grote plaats in. De weergave is vaak figuratief / abstract.

Hij ervaart dat er tijdens zijn beeldend werken voortdurend nieuwe ideeën aandienen. Zo is het ene werk vaak uit het andere voortgekomen. Het onderzoek om te komen tot voor hem ‘ware’ beelden is eindeloos, spannend en geeft grote voldoening. Daarbij vindt hij het belangrijk dat de beschouwer van zijn werk alle ruimte voor eigen interpretatie neemt.

Al lange tijd geeft hij cursussen in tekenen en schilderen in Culemborg; in Frankrijk geeft hij cursussen beeldhouwen.

Een overzicht van zijn beeldend werk en meer informatie over zijn cursussen vindt u op zijn website AtelierGerardAkerboom.nl.