KUNSTWERK 86

 

Vormgegeven, vorm geworden

Fransje Booij

 

Het kunstwerk

Gemaakt van Ierse hardsteen met glas en koperplaat.

Het zonlicht valt via het spectrum van glas naar binnen en legt een patroon kleur en vorm.

Het ontwerp voor ‘Stad achter glas’ beoogt de eenheid en de eenling, het heden en overledenen, het licht en donker in 1 ervaring te vatten. Het droombeeld binnenin de steen is even waar als de harde, ruwe werkelijkheid van de buitenkant. Daar ligt de ziel van de stad, vormgegeven, vorm geworden.

‘Stad achter glas’ i.h.k.v. Zuid Hollandse Kunstestafette

Het thema in 1995 was ‘De uniciteit van de stad’

 

Fransje Booy

Fransje Booij was een veelzijdig kunstenaar. Zij studeerde landschapsarchitectuur en theaterwetenschappen en volgde de vakopleiding voor steenhouwer. Zij hakte dertig jaar in steen, stileerde zand en boetseerde zachte klei. Zij experimenteerde met kristallen, maakte prijswinnende films en groef naar de ziel van het land. Vanaf  1987 exposeerde zij haar werk: installaties en videoproducties, beelden in steen en klei, schilderijen, aquarellen en etsen.

Interactie speelde een belangrijke rol in haar werk.

Fransje Booij zette op verschillende manieren haar ervaring als kunstenaar in om groepen mensen, jong en oud, te enthousiasmeren voor kunst en hun eigen scheppingsdrang te ontdekken. Zij organiseerde educatieve tentoonstellingen i.s.m. scholen en verheidsinstellingen.

Ze was projectleider van ZomerGlasStudio 1999-2003, een grensverleggend project voor glaskunstenaars en meester glasmakers; adviseur voor exposities en kunst in de openbare ruimte op uitnodiging van gemeenten, musea en woningbouwcorporaties en was maker van diverse videoproducties.

Fransje Booij, geboren 1944 in Rotterdam.

Zij woonde en werkte vanaf 1972 in Leerdam, waar zij in 2018 overleed.